In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Dammens växter
Dammens fiskar och annat djurliv
Skötsel av dammen
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Dammskötsel - vinter

Syre är livsviktigt för alla levande organismer. Eftersom den största syreupptagningen i dammen sker genom ytvattencirulationen är det viktigt att ha lite öppet vatten. Ha även en syrepump igång under vintern, så fisken kan gå i vila utan att behöva kämpa mot vattenströmningen från en pump. Syrepumpen ska placeras torrt och kallt vid sidan om dammen. Orsaken till att den ska stå kallt är att det annars bildas kondens i slangen som fryser. Luftstenen placeras ca 30-40 cm djupt en bit från djuphålan så det varmare vattnet där inte påverkas. Det finns även doppvärmare av titanstål som flyter och hjälper till att hålla en vak isfri.

Är dammen djupare än ca 50 cm och näckrosen har ett etablerat rotsystem är det bäst om den står kvar ute i dammen. Gula sorter har lite sämre härdighet. Har man dock redan från början planterat näckrosen i en stor korg, så blir dock härdigheten större. Tar man in näckrosen, så måste den förvaras svalt (endast någon plusgrad). Den kan förvaras antingen i en spann vatten eller torrt ungefär som potatis.

Övriga växter står kvar i dammen om de är härdiga. I annat fall ska de ställas svalt ca 0-5 grader, men utan vatten. Omplantering sker på våren. Bletilla och Zanthedersia lökar kan förvaras torrt och svalt.

Flytväxter ex Vattenhyacint eller Musselblomma får betraktas som ettåriga och dör vid första frosten.

Fiskarna kan övervintra i dammen om den inte riskerar att bottenfrysa. Mata dem med energifoder som innehåller mycket kolhydrater och lite protein, vilket är viktigt inför vintern och på våren. Fisken slutar att äta vid ca 8 grader. Du märker när fisken inte bryr sig om maten längre. Mata inte fisken under vintern, eftersom fisken inte äter och det överblivna fodret måste brytas ner och kan då skapa en dålig vattenkvalité. Koifisk är känsligare än guldfisk för övervintring ute. Tar man in fisken, så bör den stå ljust och temperaturen överstiga ca 12 grader och då kan man fortsätta mata fisken även under vintern. Glöm inte att ha en liten pump som cirkulation och gör regelbundna delvattenbyten!



Fiskarna får värme från Titanstavarna
Uppdaterat 2009-12-13
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum