In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
A och O för gräsmattan

En skön, smaragdgrön gräsmatta är en önskedröm för många. Hår får du metoderna som gör din gräsmatta grönare !


Gräsklippning

Hur och när gräsmattan klipps påverkar gräsmattans kondition. Kapa inte för mycket vid varje klippning. Tumregel för att få en vacker gräsmatta: Klipp aldrig bort mer än 1/3 av gräsets höjd. Vid en klipphöjd på 30 mm bör gräset alltså klippas när det är 45 mm högt. En regel till: Ju lägre klipphöjd, desto oftare bör du klippa.

Bevattning och näring

Regelbunden vattning, gödsling och vid behov kalkning är recepten för en grön matta. Kväve är det viktigaste näringsämnet, eftersom det sätter fart på tillväxten.

Gödsla hellre ofta och lite, än mycket och sällan. Gödning per 100 m2: På våren, efter tjällossningen, fullgödsel, t ex 4-5 kg NPK-gödsel. Därefter gödslar du åtminstone tre gånger under växtsäsongen med lägre giva, 1,5 - 2kg per 100 m2. Växla mellan NPK och kalksalpeter. Till sista givan används kalksalpeter. Gödsla när gräset är torrt men marken fuktig, för att undvika brännskador.

Med bevattning är det tvärtom. Hellre mycket och sällan, än lite och ofta. Den etablerade gräsmattan vattnas bara vid behov och då ges en ordentlig ”rotblöta”, motsvarande 15-20 mm nederbörd. Vattna på kvällen, annars dunstar en stor del av vattnet bort.


Jorden

En lätt sandjord, som släpper igenom både vatten och luft, är den perfekta jorden för en gräsmatta. Men väldigt många villagräsmattor är anlagda på jord med större eller mindre inslag av lera. Jorden har dessutom ofta packats till, under åratal av trampning. Då får gräsplantornas rötter svårt att nå djup, de stannar i ytskiktet och gör mattan extra känslig för uttorkaning. Det syns under torra somrar, då gräset börjar gulna efter bara ett par veckor utan regn. Jorden är dock inte mycket man kan göra åt, utan en total omläggning av hela gräsmattan med ny jord. Men regelbunden vertikalskärning, som beskrivs nedan, kan man hjälpa gräsmattan om jorden inte är optimal.

Skugga

De flesta gräsmattegräs är solväxter, och trivs därför mindre bra i skugga. Men det är förstås också svårt att göra någonting åt. Man kan ta bort skuggande buskage, men knappast ta bort skuggan från hus och höga träd. Numera finns gräsfröblandningar för skugglägen, och de är bättre, men inte perfekta, för gräs på solfattiga ställen.

Dressning och dränering

Dressing kan utföras varje år från och med andra året efter det att gräsmattan anlagts. Använd en blandning av 2 delar torvmull eller kompostjord och 10 delar sand. Lämpligaste tid för dressingen är början eller slutet av sommaren.

Stående fukt är inget gräsmattan tycker om. Dålig dränering går ibland att förbättra genom att leda bort vatten från låga, sanka partier eller att höja marken just där. Men det kräver ofta stora och arbetssamma ingrepp.

Rätt PH-värde

Gräs vill inte ha det för surt, alltså inte ett för lågt PH-värde. PH-värdet kan häjas genom kalkning. Allmänt gäller att våra jordar har för lågt ph-värde och är i behov av kalk. Mossa i gräsmattan kan vara tecken på för lågt PH. Det går dock inte att kalka bort mossa (se nedan).

Tumregel för kalkning: 25 kilo trädgårdskalk per 100 m2 gräsmatta höjer ph-värdet en enhet. Som underhållskalkning ges 10-15 kg trädgårdskalk per 100 m2 vart annat - vart tredje år, helst på senhösten. Kalkning och gödning bör inte utföras samtidigt, eftersom kalken kan ge upphov till kväveförluster i ammoniumhaltiga gödselmedel. Det är ett bra vintergöra, eftersom kalken kan smälta ner med snön.  

Vertikalskärning och luftning

Vertikalskärning är rena hälsokuren för gräsmattan. En vertikalskärare har en roterande vals med knivar som skär igenom grässvålen och ner i jorden (obs! Förväxla inte med mossrivaren!). Ytjorden i en gräsyta är ofta tilltrampad och hård. Vertikalskäraren luckrar upp ytskiktet så att vatten och näring lättare når gräsplantornas rötter. Gräsmattegräs är revbildare, det vill säga att de växer med utlöpare ovan elelr under jord. När man kör med vertikalskäraren klipps många utlöpare av, vilket på sikt ger fler plantor. Gräsmattan blir på så sätt tätare.

Vertikalskärning luftar gräsmattan och stimulerar gräsväxten, samtidigt som den hindrar ogrästillväxt och mossa i gräsmattan. Vertikalskär när gräset växer som bäst, d.v.s. i maj eller augusti/september. Jorden bör vara fuktig. Vattna i förväg om det inte har regnat. Vertikalskäraren är en kraftig maskin som river upp gammalt gräs och mossa med mera. Allt ska räfsas bort och kan gärna läggas i komposten. Efter räfsningen toppdressas ytan, det vill säga jämnas ut med dressmylla, som finns att köpa i trädgårdsbutik eller med sandblandad jord. Det enklaste sättet att toppdressa är att lägga ut dressmaterialet i högar och borsta ut det jämnt över ytan med en piassavakvast. Om det finns kala fläckar här och var kan man passa på att så reparationsgräs, samtidigt som man toppdressar. Låt vattenspridaren stå på ett tag över den nydressade hytan.  

Om du inte har tillgång till en vertikalskärare (går att hyra), så kan du också använda dig av en grep. Kör ner en grävgrep till ca 10 cm djup, vickar den försiktigt fram och tillbaka och sedan drar den rakt upp. Fyll gärna på med dressmaterial som du kan vattna ner i hålen.

Laga en svacka

Små svackor och gropar i gräsmattan kan man enkelt fixa på ett snyggt sätt. Skär först upp grästorven i en eller flera bitar, och lyft dem åt sidan. Använd en spade med rakt avskuret blad. Fyll därefter svackan med jord, så att den kommer i nivå med den omgivande ytan. Trampa till jorden, och justera med en kratta så att det blir jämnt. Lägg tillbaka grästorven. Trampa till, särskilt i skarvarna, och vattna. Om några dagar syns inga spår av operationen.


Mossa i gräsmattan

Mossan har lägre krav på sin miljö än gräset, och tar därför över när det är brist på näring, för skuggigt, vattensjukt eller för lågt pH- värde med mera. De senaste årens milda vintrar gynnar också mossan framför gräset, eftersom mossan växer vidare så länge det är plusgrader i jorden. Gräset däremot slutar att växa när temperaturen blir lägre än 7-8 grader plus. Det bästa mot mossa är att gödsla, gärna med gödsel som innehåller järnsulfat, fråga i din trädgårdsbutik, och sedan räfsa hårt eller vertikalskära ett par veckor senare.
Uppdaterat 2009-10-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum