In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Så odlar du på berg

En större del av vår tomt ligger på berg, vilket gör att det varit en utmaning att få en grönskande oas även där. Ett blommande berg är fantastiskt vackert. Så här får du växterna att trivas!

För att det ska gå bra att odla i skrevorna krävs att de är väldränerade, så att jorden inte blir för sur. Fyll upp halva skrevorna med mycket grovt grus/stenar. Om skrevorna är mycket grunda, så får det inte plats så mycket grus där, men då kan man låta taklök och timjan växa där istället.

Blanda torv, kompost och grus. Ta en tredjedel av varje. Tillsätt sedan två nävar stenmjöl. Fyll skrevorna med blandningen.

Välj växter som tål lite tuffare förhållanden: Alpin akleja, Bergenia, oxbär, näva, nejlika, taklök, alpklematis, Lewisia (finns i många sorter och färger), Timjan, Trift, Kattfot. Även kuddflox och mossflox kan fungera bra.  I de djupare skrevorna har vi planterat rosenspirea, bambu och ölandstok.

Växterna dricker mycket vatten och det rinner undan bra pga dräneringen. Dock kan man behöva vattna under torra somrar även om sten hjälper till med att hålla kvar fukt.Iris och rosenspirea samt bergtallen Pinus Mugo HumpyBambu, Randgräs, Silverarv som blommar, Fjärilsbusken Buddleja Empire Blue, Ölandstok och Rosenspireor. Den vintergröna Juniperus Chinesis Blue Alps växer fantastiskt bra mitt på berget!

 Gräslök i en klippskreva

 

Gräslök, taklök och prästkragar trivs i klippskrevorna!


Uppdaterat 2009-10-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum