In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Palmer och andra exotiska växter
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa

Palmer och andra tropiska växter

Det finns andra växter att odla på friland i din trädgård som ger ett ännu mer exotiskt intryck och då talar jag om Palmer, Kaktusar, Agave, Yukka, bananplantor osv.

För att kunna odla dessa växter måste du ofta hjälpa till med olika typer av vintertäckning. Det som ofta begränsar är de lägsta vintertemperaturerna, längden på frostperioderna, om marken är snötäckt och luftfuktigheten.

Klimatet blir allt mildare, vilket ger oss möjlighet att plantera växter som tidigare inte skulle ha klarat sig. Man måste lära sig hur de lokala klimatförutsättningarna är där man bor och sedan måste man vara beredd att våga och kanske riskera att förlora växter ibland.

Tips på växter för den vågade som bor minst i zon 2-3 följer nedan:


Musa Basjoo

Musa Basjoo (Japansk fiberbanan) ger en tropisk effekt i din trädgård. Musa Basjoo ser precis ut som en bananplanta, men ger inga ätliga bananer. Bladen klarar inte mycket frost, men jordstammen klarar vintern och skjuter nya skott på våren om man täcker marken ordentligt.

Om man skyddar väl, så kan man även övervintra stammarna. Skär av bladen och bygg sedan ett skydd runt stammarna av ex fiberduk, eller 10 cm tjock frigolit som du fyller med lecakulor några decimeter. Ju mer av stammarna som kan övervintra desto bättre start får plantan nästa sommar och desto större kommer plantan att bli. Den kan bli 4-6 meter i gynnsamma klimat, men hos oss kan man nog inte räkna med mer än ca 2 meter.

PLANTERING: Plantera på en solig och vindskyddad plats.
GÖDSLING: Gödsla och vattna rikligt under sommaren.

Vi placerade ut bananplantor på några olika ställen i trädgården, men de klarade sig tyvärr inte trots vintertäckning.



Trachycarpus fortunei

Trachycarpus fortunei (väderkvarnspalm) är den mest köldhärdiga och kommer från Kina och Japan. Den är relativt snabbväxande och kan nå trädstorlek. Den är dock känslig för blåst. Den klarar temperaturer ner till -10 grader och äldre exemplar kan t o m klara temperaturer ner till - 15 grader utan att få för stora skador på bladen. För att kunna odla denna palm i Stockholmsområdet, så måste stammen täckas med en filt eller skumgummi. Under kalla vintrar, så kan även bladen behöva skydd (dock ej för tätt så att det bildas kondens under skyddet). Bind ihop bladen och svep sedan in dem i fiberduk. Tjock grön fiberduk är bättre än den tunna vita fiberduken, då en mörk duk drar till sig mer solvärme och därmed driver ut fukten bättre.

Marken under palmen kan behöva skyddas ifrån nederbörd. Ta en bit presenning och lägg på marken runt om palmen och fyll löv under presenningen, så kommer marken att hållas relativt torr.

Det finns förstås de som använder uppvärmning för palmen när det är som kallast.

PLANTERING: Väldränerad, neutral till lätt sur jord. Kan vara klokt att plantera palmen i en stor, upphöjd bädd. Plantera på våren eller början av sommaren.

GÖDNING: Använd inte kalk. Undvik kväverik gödning efter midsommar för att inte riskera att den växter för långt in på hösten. Annan gödning att tillföra är: Fosfor, kalium, magnesium, järn och mangan.

   
Vi har nu äntligen bestämt oss att satsa på en väderkvarnspalm i trädgården (planterad juli 2010). Med med den hårda vintern, så klarade sig palmen tyvärr inte trots vintertäckning! Vi får se om vi gör ett nytt försök framöver.

Yucca filamentosa

Yucca filamentosa Kommer från östra USA och när den har blommat så vissnar bladrosetten ner samtidigt som det kommer nya skott från jordstammen under marken. Yucca växer främst i torrare områden och halvöknar, men vissa arter har anpassat sig till fuktiga klimat.

När den blommar så har den stora ståtliga blomställningar!

Den klarar kalla och torra vintrar bättre än milda och fuktiga. Yucca x floribunda har ungefär samma växtsätt som filamentosa.

PLANTERING: Väldränerat och har ungefär samma krav som katusar, dvs vill stå i mestadels sand och grus. Skydda mot vinterkyla.


Vi har flera Yucca i trädgården, men ännu har ingen blommat.

   
 De är förstås lättare att få att blomma längre söderut .....  .... och här är ett vackert exemplar i Skåne.


Kaktusar

kaktusar kommer ursprungligen ifrån torra områden i Nord- och Sydamerika. Det svåraste med att odla kaktusar på friland är inte kylan utan kombinationen av kyla och väta. Många sorter klarar att stå kallt om de har väldränerat.

De flesta vinterhärdiga kaktusar är rätt småvuxna. De härdigaste finner du inom släktena Opuntia, Echinocereus och Escobaria. De flesta och de mest härdiga och storvuxna finner du inom släktet Opuntia.

De tåligaste är i regel markkrypande. Ofta skrumpnar skotten ihop under vintern och lägger sig ner mot marken, för att sedan pigga på sig när solen börjar värma igen. Alla arter har vackra blommor och olika blomfärger - från gul till röd.

Nedan följer några exempel på härdiga sorter inom släktet Opuntia (fikonkaktusar):

Opuntia fragilis (som vi har i trädgården) är troligen den allra köldhärdigaste kaktusen som existerar. Precis som övriga kaktusarter, så tål den dock inte väta så bra. 

Opuntia phaeacantha (som vi har i trädgården) är ofta mer upprättväxande och storvuxen än andra härdiga arter. Blomfärgen varierar från gul till röd. Särskilt storvuxen är O.phaeacantha var discata (syn O.engelmannii). En närbesläktad och också ganska storvuxen art är O.gulvescens och O.mackensenii.

Opuntia humifusa (syn. O Compressa) är en art som tål väta under vintern bättre än andra arter. Det gör den till den kanske tåligaste arten för oss. Ser tyvärr lite tråkig ut med sina tagglösa skott som ligger platt mot markeh. Finns dock varianter som är större och mer taggbeklädda och de är ofta förhållandevis blomvilliga.

Opuntia cymochila är kanske inte så spännande utseendemässigt, men mycket tålig. Kan klara sig oskyddad.

Opuntia polyacantha är en mycket härdig sort.


Inom släktet Echinocereus (småvuxna perlarkaktusar) finns några härdiga sorter, men är känsligare än Opuntia. De flesta har mycket vackra blommor. Sorter att välja på: E. reichenbachii var baileyi, E triglochidiatus var triglochidiatus samt Echinocereus viridiflorus.

Inom släktet Escobaria (klotformiga kaktusar) har du Escobaria missouriensis och E.vivipara var vivipara.

PLANTERING: Väldränerad jord - gärna i sand, grus och makadam. Ett bra sätt att åstadkomma bra dränering är att skapa en upphöjd bädd, gärna i form av ett stenparti. Stenarna bidrar också till att ta åt sig solvärme, vilket skapar ett bra mikroklimat.

Skydda dina kaktusar mot nederbörd under vintern. Det kan du göra genom att med hjälp av glas- eller plastskivor som förankras ovanför bädden skydda mot nederbörd samtidigt som det är öppet åt sidorna.

Kaktusarna mår bra av regelbunden vattning under försommaren, i synnerhet vid torr väderlek då de skjuter nya skott.

   
 Våra kaktusar .....  ... som även blommat!


Agave
 
Agave - familjen
  har ingen sort som är fullt härdig i vårt klimat, men kan man skydda dem från nederbörd på vintern så kan de härdigaste övervintra. Några exempel är:  Agave parryi var neomexicana, A parryi var parryi och A. havardiana. 

   Här är en vacker agave som vi fotat när vi besökt Grekland.


Bambu

Bambun blommar sällan och en del arter (ex Fargesia murielae) dör efter blomningen medan andra bara blir försvagade och återhämtar sig. Många arter klarar sig i vårt klimat exempelvis bergsbambu (Fargesia murielae) och glansbambu (Fargesia nitida).

Fargesia - släktet är inte särskilt storvuxna (ca 3-4 m) och växer relativt samlat och sprider sig inte okontrollerat.  Glansbambun fäller tyvärr mer blad på vintern.

Phyllostachys - familjen har flera intressanta sorter som är mer storvuxna. De är dock känsligare och behöver mycket värme för att växa sig riktigt stora. De sprider sig mer aggressivt. Phyllostachys aureosulcata är en vacker och härdig art. Kan bli ca 4-6 m. Phyllostachys bissetii blir ca 3-5 m är också en av de härdigaste inom familjen. Phyllostachys nigra (Svartbambu) blir ca 3-4 m och är något känslig och lämpar sig därför bäst för mildare områden. P nigra f henonis är lite härdigare och blir ca 5-7 m.  Phyllostachys propinqua är relativt härdig och är den som har bäst förutsättningar att bli störst i vårt klimat ca 5-7 m.

Bashania fargesii - familjen är en relativt storvuxen bambu med stora blad. Den är dock svår att få tag på.

PLANTERING: plantera på våren eller på sensommaren. Bambu ogillar blåst. Phyllostachys är ganska värmekrävande och bör stå i ett soligt läge. Bambu älskar vatten, vilket är särskilt viktigt om de växer i ett soligt läge, men avskyr stående vatten.

GÖDNING: Inte speciellt krävande beträffande jorden. Mylla organiskt mateial i de översta jordskikten. Vanlig gräsgödning, blåkorn fungerar utmärkt. Ej kväverik gödning annat än under våren och försommaren. Kisel som är viktigt för bambun finns i dess blad, så låt bladen ligga kvar och förmultna. På hösten kan man lägga ett extra lager höstlöv som vinterskydd mot käle.

Många bambu arter sprider sig aggressivt (förutom Fargesia) och du kan förhindra detta genom att gräva ner en ogenomtränglig spärr mot rotskotten. Det bör vara minst 50 cm djupt.

 Vår bambu, Fargesia murieliae Jumbo

 

Läs mer: Skapa en medelhavsträdgård

Uppdaterat 2011-08-20
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum