In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa

Beskära klematis
Det finns 3 olika beskärningsgrupper för klematis:

Grupp 1 (A) 

Klematis som blommar tidigt på våren eller försommaren, indikerar att de redan har blomknoppar när våren kommer. De bildar blomknoppar på nya grenar under sommaren året innan och man brukar säga att de blommar på fjolårsskotten (fjolårsved).

Ingen beskärning mer än att man tar bort sånt som är skräpigt. Det är de tidiga vår och försommarblommande, t ex massor av de som hör till samma grupper som alpklematisen C alpina. 

Om plantan börjar bli alltför omfångsrik kan man gallra eller beskära den radikalt för att få den att börja om på nytt. Det gör man strax efter avslutad blomning för att nya blomknoppar ska hinna bildas inför kommande säsong.

Exempel på sorter: Clematis alpina (alpklematis), Montana (bergklematis), Macropetala (Kronklematis) samt alla som tillhör Atragene-gruppen som exempelvis Tage Lundell, Cyanea och Georg.

Grupp 2 (B) 


De knepiga sorterna är de som både blommar tidigt och sent på säsongen. De blommar nämligen såväl på fjolårsskott som nya årsskott från innevarande år. Här får man hålla tungan rätt i mun.

Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls tenderar plantan att bli väldigt risig med tiden. Målet är således att spara levande fjolårsskott men klippa bort döda, samtidigt som man stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning.

Tidigt på våren gör man därför så här; studera grenarna ingående och leta efter friska, gröna knoppar. På varje kraftig gren klipper man bort döda partier ovanför ett par av gröna knoppar. De allra tunnaste grenarna beskärs vid två par av knoppar ovan markytan, d.v.s. ca 20 cm höjd.

OBS: Efter en sträng vinter kan alla grenar ha frusit bort ända ned till marken och då beskärs plantan där. Växten blommar då bara en gång under sommaren på nya årsskott

Exempel på sorter: Hit hör flera av de storblommiga samt korsningar av Clematis lanuginosa och C.patens exempelvis: Snow Queen, Nelly Moser och The President.

Grupp 3 (C) 


Klematis som blommar senare på sommaren, ofta från juli och framåt, bildar blomknoppar under vår och försommar. Man säger att de blommar på årsskotten. De beter sig med andra ord på samma sätt som perenner. Därför gör man precis som med perennerna och klipper ner dem nära marken, sent på hösten eller tidigt på våren. Spara ca 2 bladpar vilket innebär en klipphöjd av ca 20 cm.

OBS: vid all beskärning av klematis lägger man snittet på grenen strax ovanför ett bladpar, alt ett par av knoppar.

Exempel på sorter: Hit hör många av de storblommiga, Viticellorna (de italienska);och även gullklematisarna (C tangutica, orientalis etc), C vitalba (skogsklematis) mfl, vanliga sorter är "Jackmanii, Cardinal och Ville de Lyon. De örtartade clematisarna och dess hybrider hör naturligtvis också hit.

Uppdaterat 2010-10-31
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum