In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Saft


Det är sockret som gör att din saft håller färgen. Minskar du sockermängden förändras färgen snabbt. Saften blir grå- eller brunaktig. Den ser mindre aptitlig ut. Och den smakar inte längre gott och läskande.







Vindruvssaft

Saften kan göras på både blå och gröna druvor. Satsen är inte stor, men kan ökas beroende på hur mycket druvor som kan skördas.

Skölj och ta bort skadade druvor från klasarna. Till ca 650 - 700 g vindruvor, så kokar du upp 3 dl vaten i en gryta. Lägg ner druvklasarna och koka under locka ca 15 min. Pressa druvorna med en potatisstöt och låt dem därefter självrinna genom en silduk ca 20 min. Lägg tillbaka drovorna och lite av musten i grytan och koka upp ytterligare en gång. Mosa igen med potatisstöten och låt rinna av ca 10 min.

Mät upp saften och häll den i en gryta. Tillsätt socker, ca 1/2 dl per dl avrunnen saft, skivad citron och skalad och skivad ingefära.

Koka upp saften och rör tills sockret löst sig. Dra saften åt sidan och låt den stilla sig 5 min. Lyft upp citron- och ingefärsskivorna och häll på varma flaskor. Förvara saften i kylen.

(1 kg vindruvor, så tag 4,7 dl vatten. Till 1,2 kg vindruvor, så tag 5 dl vatten. Till 1,7 kg vindruvor, så tag 8 dl vatten.  Bör räcka med ca 3-3,5 dl socker till 1 liter saft).

Irmas svarta vinbärssaft

2 l svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Skölj bären men repa dem inte. Koka upp vattnet, lägg ner bären och låt dem koka ca 10 minuter. Häll bärmassan i en silställning och låt självrinna 30 minuter. Mät saften och häll tillbaka i grytan. Koka upp och tillsätt socker. Koka saften med sockret någon minut och skumma. 
Tillsätt bensoat utrört i lite saft och häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut genast.

Äppelsaft

1 kg mogna, saftiga äpplen
3 dl vatten
1 tsk citronsyra
1 1/2 dl socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Skölj och skär äpplena i bitar. Koka dem tillsammans med vatten och citronsyran tills äpplena börjar mosa sig. Sila och mät saften.
Koka upp saften igen, tillsätt sockret och låt koka några minuter. Rör ut bensoatet i lite saft och rör ner. Häll upp saften på rena flaskor och tillslut.

Äppelmojitosaft

Till ca 1 1/2 liter saft

1 1/2 kilo äpplen
1 1/2 liter vatten
2 lime, pressad saft
1 1/2 msk riven ingefära
5 dl råsocker
1 tsk citronsyra

Mojito: 1 kruka mynta, limeskivor, is och vatten

1. Skölj äpplena noga och skär dem i grova bitar. Lägg dem i en stor gryta. Tillsätt vatten, limesaft och ingefära.
2. Kola upp och låt koka utan lock ca 30 min på medelvärme.
3. Låt saften rinna av genom finmaskig sil, gärna i en saftsil.
4. Häll den silade saften i en ren kastrull och koka upp tillsammans med sockret. Skumma om det behövs. Rör ner citronsyran.
5. Fyll upp saften på rengjorda, heta flaskor och förvara i kylen.
6. Muddla i myntan och limeskivor i glas och häll på saft, is och vatten. Rör om väl.


Rönnbärsdricka

4 l (2 kg) frostbitna rönnbär
2 kg syrliga äpplen
3 l vatten
5 dl socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Skölj bär och frukt väl. Skär äpplena i mindre bitar, ta bort skaften men inte kärnhusen. Lägg i grytan och häll på vattnet. 
koka allt tills bär och frukt mjuknat. Häll upp i siloduk och låt självrinna 30 minuter. Mät saften och koka upp igen. Koka 5 minuter med sockret. Rör ut bensoatet i lite av den heta saften och blanda ner det i saften. Häll upp på varma flaskor. Tillslut.

Hallonsaft

2 l (1 kg) hallon
3 dl vatten
6 dl socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Rensa bären. Skölj dem om det är nödvändigt och låt rinna av. Lägg bären i en syltgryta och häll på vatten. Koka under lock ca 10 minuter.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna ca 30 minuter.
Mät saften. Häll saft och socker i grutan och låt koka långsamt ca 10 minuter.
Skumma saften väl tills den är alldeles klar. Tillsätt bensoat utrört i lite saft. Häll upp saften på varma flaskor. Tillslut.

Harriets körsbärssaft

2 l (1 1/4 kg) syrliga körsbär
6 dl vatten
6 1/2 dl socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Skölj bären och lägg dem i en syltgryta. Häll på vattnet och koka upp. Låt koka ca 10 minuter under lock. Rör sönder bären under tiden. Häll massan i en silduk och låt självrinna ca 30 minuter.
Mät saften och koka upp den tillsammans med sockret. Koka ca 5 minuter tills sockret löst sig. Tillsätt bensoatet utrört i lite het saft.
Häll upp saften på varma, rena flaskor. Tillslut.

 
Flädersaft

1 l vatten
1 l socker
20 stora klasar med fläderblommor
4 citroner

För att bli av med eventuella löss, lägg blommorna i vatten + ättika så flyr lössen. Skaka av ordentligt.
Ner med vatten, socker och fläder i kastrullen. Koka upp. Låt stå och dra. När saften kallnat, pressa ned 4 citroner och släpp ner dessa i saften. Ställ i kylen över natten, sila av och häll upp på flaskor. Flädersaften har något kortare hållbarhet än annan saft.



TIPS: Frys in en del i små kuber. Perfekt att blanda upp med vatten i en tillbringare senare i år.

Uppdaterat 2011-07-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum