Färger - harmoni och kontrast

Det finns några enkla tips om hur färger och ljus fungerar i trädgården. Utgångspunkten är en färgcirkel med de tre primärfärgerna rött, blått och gult. Genom att blanda grundfärgerna på olika sätt kan man framställa andra färger, till exempel de så kallade sekundärfärgerna grönt, organge och violett.

Hälften av färgcirkelns färger betraktas som varma, den andra hälften benämns kalla. Skiljelinjen går mellan den halvan som utgår från rött och den andra som utgår från blått. Varma och kalla färger ska inte blandas hur som helst om man vill ha harmoni i trädgården.

Färg kan användas för att påverka intrycket av trädgårdens storlek och form. Växter med svala blå, viletta, bruna färger ger intrycka av distans medan varma färger som gult, orange och rött förkortar avståndet.

Växter i varma färger blir bättre om de placeras framför sådana i kalla färger. Ju starkare ljus, desto starkare måste växternas färg vara för att synas. Blommor i flammande orange eller scharlakansrött är vackrast på trädgårdens soligaste plats. Ljusa färger skimrar i skugga.

När man jobbar med färgerna i trädgården kan man antingen jobba med färger som är närbesläktade i färgcirkeln för att skapa en harmonisk helhet eller också gör man tvärtom och arbetar med kontraster för att få en livligare effekt.                            

       

                                                    Några varningsflagg

Röda färger kan användas för att ge trädgården perspektiv, men om man sprider ut klickar av starkt röda växter på olika platser i  trädgården blir det förödande för helheten. Ex Purpurklätt, studentnejlika, eldröda sorter av vallmo ska planteras med eftertanke.

Växter med mörkt rött bladverk, t ex blodbok, kan användas till en dramatisk färgeffekt. Flera exemplar tillsammans blir dock mycket dystert.

Orange är en annan färg som kräver omsorg. Vitt, däremot, kan användas hur mycket som helst även om färgen alltid drar blickarna till sig!

Växter med brokiga blad kan bli ett roligt utropstecken i planteringen, men om det används till övermått blir effekten istället orolig.Vår trädgård på baksidan om huset

 

Uppdaterat 2013-11-21