Drömmen om paradiset "pari-daeza"

Planera för din trädgård. Hur vill du att den ska se ut? Vilka växter tycker du om? Vill du ha vatten i din trädgård? Vilka förutsättningar finns? Rätta dig efter jorden och läget. Gör inte om det som är svårt att ändra på exempelvis sluttningar utan planera in dem i trädgården.

Hur mycket pengar vill du satsa? Har du råd att köpa stora träd och buskar, ta hjälp av hantverkare för de tunga jobben?

Skaffa inspiration! Besök trädgårdar under olika årstider och samla på intryck och få ideér!

Här finner du Sveriges offentliga trädgårdar som vunnit pris: Årets vackraste park.
Gå även in och leta bland Sveriges visningsträdgårdar på:
http://gardens.se

Trädgårdens rum

Trädgården behöver ytterväggar som skydd mot insyn, väder och vind. "Väggarna" ramar också in trädgården och håller samman hus och trädgård. Den utgör inte bara en gräns mot grannen och vägen utan även mot vardag och stress....

Innanför trädgårdens gröna väggar finns din plats! Sol och skugga, träd och dofter, liv och grönska, vatten och himmel. Rum för vänskap, för lek, för egna tankar, för vårens blommor, för bordets fröjder....

En trädgård vars innehåll avslöjas på en gång blir tråkig. Krymper även idémässigt. Perspektivet förstorar och förlänger trädgården. Lockar blicken och vandraren till sig.

Trädgårdens "golv" kan vara både hårt och mjukt. Gräs och barkmull ger mjuka underlag som tål slitage, medan backtimjan och revsuga är mer spännande men inte tål daglig nötning. Gatstenar, i vars skarvar gräset gror, smälter fint in i den övriga grönskan utan att se för sterila ut.

Hur kan du använda träd som passar i storlek till din trädgård? Pergolor, med eller utan växter, blir fantastiska "tak" i trädgården.

Trädgårdens vattenblänk

Vatten som blänker, speglar, porlar, rinner ,droppar ger liv och vila för alla som bor i trädgården. Att titta på hur fåglarna badar och putsar sig, att studera deras lek och kiv är ett ständigt nöje. Vattenspegeln behöver inte vara stor. Vattnet blänker lika gärna i en skål eller ett fat som från en riktig damm.

 
Läs mer om att Bygga en damm


Trädgårdens dofter

Varje årstid har sin typiska doft. På våren doftar trädgården friskt och grönt av de första lökväxterna och träden som spricker ut. I juni kommer syrenerna och framåt sommaren blir dofterna intensivare med rosor, liljor och iris. Sedan kommer hösten och dofterna blir mer sammansatta av frukt och grönsaker och begynnande förmultning. 

De flesta doftande växter är ljuvliga i hur stora mängder som helst. Däremot kan till exempel luktolvon, hyacinter och spirea av olika slag i stora mängder bli kväljande. Plantera därför inte för många av dessa växter och välj platsen med omsorg.


Vill du läsa om hur färger och ljus fungerar i trädgården? Klicka på länken:
Färger - harmoni och kontrast


ÖVRIGT:
 
 
Tips på växter: Årets Perenn 1997 och framåt

Utsedda drömrabatter genom åren: Mästerrabatten

Hur sköter du din trädgård: Trädgårdsåret

Tips litteratur inom trädgårdsdesign: Böcker

Uppdaterat 2009-12-13