Vår



Våren - en fatastisk tid för oss trädgårdsfantaster! Från dag till dag kan man se och känna hur trädgården vaknar från sin vintervila. Nya skott på träden, gräset blir grönare, tidiga vårblommor ger oss en försmak på vad som kommer....

 
Under Februari och Mars

  • Under februari/mars kan du börja förgro Sticklingar/ettåriga växter inomhus. Så dem på växtplatsen så snart risken för frost är borta - ca slutet av maj. Härdiga ettåriga växter sås direkt på den plats där de ska växa.
  • Tycker du att det ser trist ut i rabatterna, så kan du sätta ut frosttåliga penséer i rabatter och krukor
  • Lökar som får vara kvar i jorden från år till år mår ofta bra av lite gödning. Att gödsla vårblommande lökar ger inte någon effekt på årets blommor, men stärker lökarna inför nästa år. Tiden att gödsla är från början av blomningen tills bladen börjar vissna. Använd gödningsmedel med kalcium, helst i flytande form, som lätt tas upp av plantorna. Lökar som växer fritt i gräsmattan bör dock inte gödslas alltför ofta, eftersom detta brukar få gräset att piggna till istället för lökarna.  
  • Urgallring av buskar görs ungefär i mars (Forsythia, brudspirea och syrener görs efter blomningen). Gallringen går till så att vi klipper ur busken så att den blir glesare men behåller sin grundform. Det är viktigt att tänka på att klippa så långt ner som vi kommer åt på de grenar som ska tas bort. Man ska i princip aldrig klippa långt uppe i friväxande buskar. Beskärningen i topparna ger ingen föryngring utan bara kvastbildningar! 
  • De grenar som vi ska gallra bort är i första hand de som är skadade, korsar varandra och några av de äldsta. Eventuellt ska dessutom några av de unga skotten gallras bort om det är väldigt gott om dem.

    Observera också att de så kallade "blödarna" aldrig ska beskäras på våren utan endast på sommar eller höst. Bland buskar får vi framförallt se upp med släktena Prunus och Acer, exempel från dessa släkten är blodplommon, svartplommon, japanska körsbär, ginnala lönn och rysk lönn.  

  • Ölandstok - För buskar som lätt skjuter skott från basen kan man klara beskärningen på ett enkelt sätt genom att skära ned dem till ca 10 cm höjd vart 4-5 år. - För buskar som lätt skjuter skott från basen kan man klara beskärningen på ett enkelt sätt genom att skära ned dem till ca 10 cm höjd vart 4-5 år.
  • - För buskar som lätt skjuter skott från basen kan man klara beskärningen på ett enkelt sätt genom att skära ned dem till ca 10 cm höjd vart 4-5 år.
  • Sammetshortensian behöver mycket vatten och näring. Rotsystemet är ytligt, så den är känslig för uttorkning, särkilt om den står soligt. Buskarna kan med tiden bli omfångsrika, men tål att beskäras tillbaka kraftigt och detta ökar också blomningen. Är tillväxten dålig, så häll på mer torvmull och gödsla med kalkfritt gödselmedel.
  • Forsythian kan beskäras på våren efter blomningen om man antingen vill föryngra busken eller forma den på något sätt. Men det är inte nödvändigt så länge man är nöjd med den som den är. Vid beskärning: Glesa då ur och klipp bort äldre kraftigt nedhängande grenar. Alltför kraftigt växande ettårsskott kan du toppa så att de blir mer förgrenade.
  • Äpple- och päronträd beskärs i mars- början av april. Det går också att beskära under sommaren eller hösten. Men man ska aldrig beskära i samband med bladfällningen.
    • Läs mer om beskärning: Hur beskär jag mina växter och träd

      Under april och maj

      • När björkarna fått musöron är det dags att beskära rosorna. Annars kan en för tidig beskärning medföra frostskador, om vädret sedan blir kallt igen. Om man däremot beskär för sent, tar man ju bort en de av rosens kraft, som den har hunnit lägga på de små bladen som man tar bort.

      Snittet ska göras på rätt sätt och vara rent och slätt. Se till så att sekatören är vass och ren, så att  inte grenen krossas utan går rakt av. Klipp ner till frisk ved, alltså ska grenen vara vit inuti, är den brun, är grenen död just där, pröva då lite lägre ner tills den är vit.

      Snittet ska vara något snett och luta ifrån knoppen, så att vattnet rinner av, annars kan svampsjukdomar få fäste på det. Lämna inga tappar ovanför snittet, men klipp nte helelr så nära att knoppen skadas. Klipp ovanför en utåtpekande knopp för att få en bred och yvig planta.

       Dock kan man styra växtsättet på en klätterros så att man klipper ovanför en inåtpekande knopp om man vill ha en mer upprätt växt. I övrigt behöver klätterrosorna bara putsas något, de längsta späna kan kortas ner och döda och skadade grenar avlägsnas.'

      Läs mer
      Beskära rosor

      • Gödsling av rosor på våren görs i mitten av april när rosorna börjar växa och sedan sista dagarna i maj/alternativt senast midsommar (3 gödslingstillfällen med kväve under växtsäsongen, varav den sista tas 3:e veckan i juli) Gödseln grävs ner grunt runt rosen. Akta rötterna! Täck gärna jorden med gräsklipp. Det ger näring och skyddar mot uttorkning.
      • Rhododendron/azaleor/Kalmia vill ha porös , luftig och lucker jord som är kemiskt sur (PH 4,5 - 5) Humusrikt täcke. Jorden måste förbättras med torv, grov sand och mulljord i minst 30 cm tjockt lager. Ska helst vara så mullrik att man kan sticka ner armen i den. Se till att ha en bra vattentillgång.

      Kan skyddas med säckväv på våren för att skydda knopparna att bränna sönder av vårsolen. Tag bort vintertäckningen på senvåren.

      Ta bort stänglarna från blomklasarna mycket försiktigt efter blomningen, så att energin kan användas till att bilda nya knoppar!

      Gödsla med rhododendrongödsel direkt efter blomningen.

      • Syrénhortensian bör beskäras varje år. Den blommar på årsskotten. För att blomningen ska bli så riklig som möjligt bör skotten beskäras varje vår - bäst i maj när bladen håller på att slå ut. Från förra årets beskärningsställe har 3 skott vuxit ut. Ta bort det ena helt. Välj i första hand att gallra bort klena skott och sådana som växer inåt busken. De andra 2 skotten klipper du två ögon över förra årets beskärningsställe.

      Övriga hortensior ska beskäras så lite som möjligt klipp bort döda, frostskadade partier på sommaren - midsommartid - då man ser vad som är dött!

      Gödsla en gång på våren, men aldrig senare än maj. Använd Rhododendrongödsel (ej kalk!!) eller välförmultnad hästgödsel. Gödsla alltid längs buskens ytterkant, där sugrötterna finns. Annat blir totalt bortkastat!
       

    • Buddleja blommar på årsskotten. När du ser de första gröna skotten, kan du se hur mycket som ska klippas bort. Den ska beskäras så att den får så många nya årsskott som möjligt och därmed få mycket blommor.
      • Bra att vattna pionerna på våren om det är torrt. Man ska vara snål med gödning till pioner. Om plantan ser ut att behöva mer näring ska gödseln läggas i en ring utanför de mötåliga blad- och blomfästena. Tänk dock på att rötterna inte bör komma i direkt kontakt med gödseln. Pioner tycker inte om färsk naturgödsel, som kan ge gråmögel. Den komposterade stallgödseln (=ko, häst- men aldrig hönsgödsel som är för stark!). Chrysan, Blåkorn (NPK-gödsel) eller en speciell perenngödsel liksom kompost.

        Gödsla helst med benmjöl efter blomningen (förstärker färgerna vid blomningen) och även PK-gödsel (fosfor och kalium) efter blomningen som ger bättre vinterhärdighet och stimulerar knoppbildningen. Pioner växer långsamt, så använd inte för mycket kvävegödsel!

        Erfarenhet visar att pioner vill ha extra kalk.

      • Bambu: beskärning/utrensning på våren eller sensommaren. Av döda rör eller genom att avlägsna gamla och klenare rör. Dekorativa beskärningen görs genom att klippa av de nedre grenarna, så att rören tydligare framträder och lägre samplanteringsväxter framhävs.
        • Gödsla med mulljord, torkad kogödsel samt benmjöl på våren. Kisel är ett måste för bambu och finns i bambuns blad. Detta innebär att du inte ska städa undan nedfallna blad utan låta dem ligga och förmultna.

        • Klematis Grupp A: Blommar tidigt på våren eller försommaren, blommorna kommer på skott som är två år eller äldre. Beskärs bäst efter blomningen. Putsa bort vissna och skadade partier. Exempel: C Alpina (alpklematis)
        • Blåregn ska beskäras under mars.
        • Läs mer om beskärning av Klematis och Blåregn: Hur beskär jag mina växter och träd

        • När risken för frost är över kan dahlialökar, galdioluslökar, liljelökar osv planteas i trädgård och krukor. Om lökarna ska sparas från år till år är det viktigt att de får bygga upp en tillräcklig näringsreserv under växtsäsongen. De flesta lökar mår bra av regelbunden tillförsel av gödning från det ögonblick då knopparna börjar visa sig fram till den punkt då bladen har börjat gulna och vissna ner. Det är särskilt viktigt för lökar som odlas i kärl. En generell och balanserad gödning är bäst - den bör ha minst lika mycket kalk och fosfor som kväve.
        • Ta bort gamla växtdelar. Klipp ner prydnadsgräs. Ta bort vintertäckningen när risken för alltför kalla nätter är förbi. Känsliga växter ska fortsätta täckas tills nattfrosten är över.
        • Rötterna hos träd och buskar behöver gödsel innan bladen slår ut.
           
        • Dressa gräsmattan lagom när den börjar grönska, så har du snart en tät grön matta. Använd gärna Stroller Kombi, så att du även förhindrar att ogräs frösår sig i gräsmattan.
        • Plantera buskar, träd och perenner! Exempelvis: Magnolior ska alltid planteras på våren.
           
        • Frostfritt? Plantera ut sommarblommor i rabatter och krukor.
        • VATTNA om det är en torr vår. Speciellt nyplanterade buskar och träd. Genom att mäta hur mycket regn som faller är det lttare att förstå hur mycket man behöver vattna. 1 mm regn betyder cirka 1 liter vatten/kvm. Detta räcker för att tränga ner 1 cm i jorden, så även ett kraftigt regn är ofta för lite vatten. Vattna därför gärna efter att det regnat - då är jorden dessutom blöt och tar lättare upp vätan. Ta för vana att sticka ner ett finger i joren för att kolla hur djupt vattnet nått.
          • Läs hur du ska ta hand om din trädgårdsdamm under våren: Vår

             

             

          Uppdaterat 2010-05-07