In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Om rosens dag

Den 2 juli, på rosas namnsdag, så koras årets POM-ros! Den väljs bland de mest intressanta och odlingsvärda av de rosor som POM funnit i sin landsomfattande inventering av äldre kulturrosor. Det blir en ros med en lång historia och som odlats i Sverige i minst femtio år. Årets POM-ros presenteras inför Rosens Dag den 2 juli.

Rosens dag-firandet har initierats av Svenska Rossällskapet, Programmet för odlad mångfald (POM) och Gro plantskolor för att öka intresset och kunskapen om rosor.

Årets ros

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens dags nomineringsgrupp. De nominerar inför varje år de 10 av de bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets ros. 

Från 2011 blir det dock ingen omröstning för allmänheten. Årets Ros utses istället av en jury och rosen offentliggörs på Rosens dag den 2 juli.

Nedanstående rosor har korats till årets ros hittills:


2008  Ingrid Bergman


Nomineringsgruppens motivering löd: Den mest älskade och en av de bästa rabattrosorna med stora och mörkt sammetsröda blommor.

2009  IspahanNomineringsgruppens motivering löd: 
En underbart vacker, helt frisk ros med fantastisk doft.

2010  Leonardo da Vinci


Nomineringsgruppens motivering löd:
Med sina stora blommor med gammaldags form introducerades av den franske rosförädlaren Meilland 1993 och har blivit mycket populär. Den är frisk, härdig till zon 4 och har en riklig och långvarig blomning.

2011 Stanwell Perpetual


Nomineringsgruppens motivering löd:
Att valet föll på ’Stanwell Perpetual’ beror till en del på att den är härdigast (zon 6) av de tre finalisterna – de övriga är ’Sympathie’ och ’Macy’s Pride’ – och därför kan odlas i en stor del av landet. Den är dessutom frisk, anspråkslös och rikt blommande. Ännu ett stort plus är att den remonterar, något som är ovanligt för den rosgrupp den tillhör, nämligen spinosissima-gruppen, tidigare kallad pimpinellifolia-gruppen.

2012 Crown Princess Margareta


Nomineringsgruppens motivering löd:
Att valet föll på ’Crown Princess Margareta’ beror på att den är en av de bästa Austinrosorna, både härdig och frisk med god motståndskraft mot svampsjukdomar som svartfläcksjuka och mjöldagg.

2013 Wrams GunnarstorpNomineringsgruppens motivering löd:

En hitteros av okänt ursprung har idag korats till Årets Ros. ’Wrams Gunnarstorp’ har vackra, skålformade, fint doftande blommor och glänsande, friskt bladverk.

2014 Lac MajeauNomineringsgruppens motivering löd:

En helt frisk ros, som är särskilt lyckad i tuffare klimat. Rugosarosen ’Lac Majeau’ bjuder på fyllda, vita, kryddnejlikedoftande blommor.

 
2015 Ghislaine de Féligonde

Nomineringsgruppens motivering löd: En underbar och mycket odlingsvärd ros med andra ord

Uppdaterat 2016-02-04
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum